dimarts, 10 de setembre del 2013

EXTRAESCOLAR: TEIXIR PUNT DE LLANA

LLANES DE COLORS I AGULLES, APRENEM A FER PUNT

Taller de teixir llana per a nins i nines de 8 a 12 anys.

Beneficis de teixir llana en edats primerenques
Realitzar qualsevol tipus d'activitat manual repercuteix positivament en el pla psicològic, i en concret, al manejar les llanes per teixir s’estimula la imaginació i la creativitat. En el cas particular de teixir, sentir a través de les mans la suavitat i la textura de la llana és una sensació molt grata que influeix directament en la ment. La satisfacció i l'optimisme que deriven del treball personal involucrat en un procés de creació, de fer les coses per un mateix, són immensos.
Teixir llana és simplement el procés de formar una peça utilitzant fils, només requereix 3 materials simples: fil, dues agulles i una petita instrucció. 
El procés de teixir ens aporta claredat als pensaments i ajuda a superar problemes de motricitat. Això és degut a que la repetició dels moviments que es realitzen té un efecte relaxant i d’aquesta manera augmenta la nostra capacitat de concentració.
La realització d’aquesta pràctica ens dóna diverses opcions de peces i dissenys per escollir, que s’adapten a tots els nivells d’experiència i temps. Donar una peça de llana com a regal sempre es estimat i apreciat, i el nin o nina que ho ha teixit arriba a sentir un gran sentiment d’orgull que li dóna satisfacció personal i 
millora la seva autoestima, eliminant prejudicis i bloquejos emocionals.

Filosofia d’aquesta proposta
Aprendre a teixir llana té dos objectius bàsics: divertir-se i aprendre. Per això ho farem en funció de les pautes següents:
Ens asseurem en un lloc còmode per als nins i nines i ben il·luminat. 
Començarem a conèixer que és teixir, explicant que és un art i una ciència, i així com tota matèria de l'escola cal tenir paciència i moltes ganes per desenvolupar-la.
A cada activitat podran triar el color de la llana, i les agulles que sigui de fàcil ús per a ells.
Mostraré primer amb les meves mans quina és la posició adequada per teixir, però és necessari deixar-los a ells que facin servir les agulles segons la seva comoditat, després aniran aprenent en la forma adequada.
No exigir tot el mateix dia, hem de deixar que ells practiquin fins que ho desitgin i es sentin preparats per començar una peça. I sobretot per molt que el teixit no estigui ben fet, dir-los sempre que ho estan fent bé, i suggerir algunes millores.
Per tal de que l’atenció als alumnes sigui l’adequada els grups seran de 10 alumnes com a màxim. Durant el curs els alumnes duran les peces que realitzen a casa per disfrutar-les o regalar-les, i a final de curs farem arribar a les famílies un àlbum de fotografies digitals del procés d’aprenentatge del seu fill o filla.

Planificació del taller al llarg del curs
El taller de teixir llana esta plantejat per dur-lo a terme amb infants de 8 a 12 anys i en un grup de 5 a 10 alumnes com a màxim.
Tenint en compte que son principiants les peces que es confeccionaran aniran en ordre de dificultat. Proposa’m la creació de 7 peces, entre elles algunes lligades a celebracions del nostre calendari i d’altres pels mateixos infants que acudeixin al taller. 
La següent planificació té en consideració sempre 1 dia més de creació del necessari per no haver de fer les peces amb preses. Si a final del curs no s’ha completat el nombre inicial de peces hem de tenir en compte que ens hem d’adaptar el progrés de cada infant i que l’objectiu d’aquest taller és l’ iniciació al aprenentatge de teixir, juntament amb el desenvolupament de la imaginació i la diversió.

ACTIVITAT 1 Babuches de colors (1 al 28 d’ Octubre) 5 Dies
ACTIVITAT 2 Gorra d’hivern (4 de Novembre al 9 de Desembre) 6 Dies
ACTIVITAT 3 Detall de Nadals per decora la casa ( 16 al 23 de Desembre) 2 Dies
ACTIVITAT 4 2 Bufandes una per l’infant i una per regalar dia 19 de Març, dia de Sant Josep ( 13 de Gener al 17 de Març) 10 Dies
ACTIVITAT 5 Punts de llibre per Sant Jordi ( 24 al 31 de Març) 2 Dies
ACTIVITAT 6 Cartera o cossiol per regalar el primer diumenge de Maig a la mare ( 7 al 28 d’Abril) 4 dies
ACTIVITAT 7 Estoig pel proper curs ( 5 al 26 de Maig) 4 diesA les pàgines següents es poden veure una mostra de les creacions.

MATERIAL:
• Es faran servir unes agulles del número 6 per tot el curs, tenen un preu de 4€.
• La llana, es pot comprar a la mestra, comprar-la la família, o dur la llana que tinguin a casa sempre i quan sigui la quantitat suficient per realitzar l’activitat i l’adequada pel nivell d’iniciació de l’infant.
• També faran falta dos estoigs, que es poden aconseguir a un preu molt econòmic d’uns 2 euros. Al igual que la llana es poden encomanar a la mestra o portar-los de casa.

PREU PER NIN O NINA AL MES SERÀ DE 10€

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada